Dorinta de balci (dedicata copilariei)

Din copilarie am o atractie catre, imi amintesc ca de la bunicii mei pana la Logresti unde era balci pe “6 de august” sa tot fi fost vreo 3-4 km, la fel era si pana la Stejaru, unde era balci mai devreme, iunie, iulie.
Diferenta e ca daca iti luai avant sa te duci la Stejaru trebuia sa treci dealuri, dar ce dealuri [incepeai cu Striminoasa (unde se pasteau gastele), ajungeai la Protese (unde mai pasteai vacile), apoi Culme (tot vaci) si apoi Horga (aici e la categoria grea, ajungeai mai rar, cu carul cand strangeai fan sau culegeai vreun nuc), si tot asa pana ajungeai]. Pe dealuri n-aveai decat sansa sa urci, daca te duceai la Logresti, mai putea aparea cate o masina care te cunostea si te lua, mai scurtai din drum. In vacantele de vara si iarna tot cativa kilometri faceam ca sa ne ducem la “discobaț”, si nici n-apucai sa te intorci bine pe la 5-6 (stiai ora ca ti dadea lumea cu sapa-n spate buna-dimineata) ca te trezeau sa te duci cu vacile, dar sa revenim la subiect.
Numai gandul ca era balci ma anima de nu puteam dormi noaptea. Primeam bani si, daca nu veneau ai batrani, plecam cu neamuri sau alti tineri de incredere din sat. Uneori veneau bunicii ca aveam neamuri si colo si colo si-i mai vizitau…si neamurile ne “omeneau”.
Daca nu venea bunica-mea, bineinteles ca ma punea sa-i aduc un “oricel” (oricum nu suporta sa te vada cu mana goala). O data, imi amintesc, a zis sa-i aduc ardei din aia de se umplu…aia lipsea peste dealuri.
Si plecam animati, de cum intram nu stiam in ce parte sa alerg, mama si ce tipete, fum, tiribombe, praf, oameni beti… intram su mergeam pe dreapta, ca sa ma intorc pe stanga, sa nu cumva sa pierd vreo taraba. Erau tiganci cu batice colorate care aveau cele mai colorate inghetate pe care le-am vazut vreodata,le tineau in bidoane din alea mari gri de aluminiu (din alea in care se mai tinea laptele), cocosei de zahar, floricele pe rotund date cu roz pe deasupra. Erau niste surprize in ziar si un cerc cu un cui, dadeai banul sa vezi ce ai castigat… si tricouri, aoleu, era sa uit de vata pe bat! Cumparam si “șuierici” si un Pepsi rece.
Unde suntem acum si cate avem, dar am fost de curand la un balci pe langa Vadul Oii (Buzau), nu ma pot lasa, e in sange!
Ce sa mai vorbesc de “mercato”, – cald, vant, ploaie, ceata – ma duc. Anul asta mi-a dat de gandit faptul ca am dat plaja si racoritoarea (maximul relaxarii in viziunea mea) pe cateva ore de “mercato”, dar e sentimenul ala ca ai trecut pe la toate tarabele, ca ai facut 1-2 afaceri si ca ai luat o palarie cu 5 euro si un maiou de bumbac cu 12. Se adauga sentimentul ca-i vezi pe vanzatori cum “se agita” si toata lumea face o “afacere”. Cateodata mai descoperi o “comoara” personificata intr-un cercel, o brosa vintage, ceva.
Ma gandeam ca balciul a devenit modern si-l gasesti in mall, in Electric Castel, pe Arthur Verona si tot asa.
Prilej de sarbatoare, coada, culoare si aroma sa fie!

Leave a Reply

Your email address will not be published.