Din ciclul – munca in Valence (1)

Se face ca acum 12 ani lucram pt. o firma franceza care ma trimitea la Valence si ma uita pe acolo. Stateam intr-o casa detinuta de compania si tinand cont ca stateam cu lunile si n-aveam masina de spalat, s-a adus una.
Sefa mea adiministrativa era romanca, ea a adus-o si cum noi eram pricepute, mai ales ea, am montat-o impreuna. Eu am zis la un moment bine ales cum ca ar trebui fixata, dar am concluzionat ca sta numa’ bine. Masina se afla intre o plita suspendata pe un suport de lemn si un frigider inalt in capul caruia se afla un mic T.V.
Pleca sefa si eu incantata foc si cu haine multe nespalate am purces la spalat.
Pe plita se afla o ciorbita cu fidea si, parca, “cotoiase” facute de o colega de la Iasi.
Bagai masina si cum nu-mi incapeam in piele de bucurie…imi zic…ia sa trag eu pe dreapta (era cam 1 noaptea) si sa ma relaxez la un film pana termina masina, ideea era sa pot intinde hainele dupa.
Ma asezai, bagai filmul, mai ca puisorul de somn plutea pe la gene (sa fi trecut vreo 30 minute) cand aud…zduf, pof, puf, zdup.
Ma holbez in calculator…zdup, poc, buf.
Realizez si fug…fug si realizez.
Ajung in bucatarie… frigiderul un pic miscat. Un pic miscat T.V-ul din capul frigiderului…in stranga – macel.
Masina trepida de mama focului, polita cu plita cazusera, “cotoiasele” pe jos, ciorba pe jos, fideluta pe jos. Intru prin ciorba si dai si tine de masina…si alunecam prin ciorba si taieteii imi “colcaiau” pe degete si copenele langa si taietei pe picioarele mele.
Am stat asa vreo 40 minute tinand de ea…mi-era o frica!
A doua zi i-am povestit sefei…si ea printre lacrimi imi zice…
– numai tie ti se putea intampla si continua – nu puteai sa o scoti din priza!? Va jur ca de emotie nu mi-a trecut prin cap, dar undeva in stare latenta, mi-a ramas informatia.

Acum 3 luni, la 12 ani distanta, mi-a fugit o alta masina prin baie…mi-a venit direct replica -“nu puteai sa o scoti din priza?!” si am scos-o.
Acum nu era de la montaj, era de la faptul ca ele, masinile, vin cu niste chestii metalice de siguranta prinse-n spate care trebuir date jos, dar cine mi-a montat-o le-a uitat! Nu mai punem la socoteala, stiam chestia cu priza!

3 Replies to “Din ciclul – munca in Valence (1)”

  1. Legat de masini de spalat… La un moment dat, am reusit sa imi cumpar masina de spalat. Si, de lene, ca sa nu apas prea multe butoane, cand spalam, pur si simplu, o scoteam din priza cand se termina programul, fara sa mai apas pe butonul de on-off. Totul a mers foarte bine, o perioada. Intr-o seara, ajung acasa de la serviciu si dupa ce am pus rufe in masina, o bag in priza. Nu a pornit. WTF zic. Iau creionul de verificat tensiunea. Priza era ok. Ma gandesc ca poate s-a stricat steckerul. I-au cuterul si tai cablul de alimentare de la masina. Aveam un ventilator pe care il foloseam mai rar. Tai si cablul de la ventilator si innod firele de alimentare de la masina de spalat. Bag in priza, convins fiind ca va porni. sufletul. nimic. Ma asez pe marginea cazii si ma uit la masina, gandindu-ma ca trebuie sa caut un reparator. Vad ca butonul On/Off era pus pe off. FMM zic, apas butonul si masina porneste. Explicatia e ca abia facusem un aranjament cu o doamna, sa vina odata pe sapatamana la curatenie, care a bagat si la spalat. Cand masina a terminat a apasat pe off. Oricum, doamna cu pricina, isi spala rufele de acasa, imi lua din mancarea pe care s-a oferit sa o gateasca si mi-a furat lucruri din casa. Nu a mai stat mult.

    1. Venea cu rufele la tine acasa si le spala? Rasei cu lacrimi…da, uneori ne bate viata!

      Acum imi amintisi de alta poveste…cand am luat masina noua la Tg-Jiu, de aia mai moderna, multe butoane (cealalta spala ce spala, se strica, limpezeam in cada, lux) si am chemat-o si eu pe Roxana de peste drum sa ma ajute cu masina si zic…ce sa testam? Si mi luasem si eu o pereche de blugi mega moderni…si i-am bagat pe aia, 90 grade…i am scos dupa 2 ore cu floricele, dar i-am murtat mult timp dupa!

Leave a Reply

Your email address will not be published.