Expresiile romanesti si ce-o insemna ele

Imi plac de nu mai pot expresiile,proverbele etc.
Ieri zic “cat ai zice peste” si realizez ca expresia asta e foarte ciudata pt. ca “apa”, “foc”, “aaa” sunt mult mai potrivite contextului. Dau sa caut pestele sa inteleg simblolistica, nimic. Gasesc in “Adevarul” – “În mediul pescarilor, ceea ce e greu, mai ales prin neprevăzut, este prinderea peştelui. Deci, pentru aceştia, «uşor de zis» este «cât ai zice peşte»”, notează Stelian Dumistrăcel, în volumul Dicţionar de Expresii Româneşti, publicat de Institutul European în 1997.- dar nu am inteles nimic. Am mai gasit inca 2 explicatii, una din astea 2 avea si caracter culinar, dar simt ca nu sunt ceea ce trebuie.

Si de aici apar 2 noi provocari – stie cineva din cei care vor citi ceva despre originea expresiei?
Stiti vreo carte care explica originea si intelesul proverbelor, exresiilor romanesti?

Tot in avel articol gasii alta expresie pe care n-o stiam si-mi placu – “A fi cu borsul pe foc si pestele in iaz” ;).

Si daca tot ma apucai de acest subiect, stiti care e continuarea expresiei – Mama impinge si eu trag…? – asta urama sa va intreb, dar cautand-o aflai ca proverbul este -“Mama impunge si eu trag…” si acum va intreb, daca nu stiti, ni e bai “…ce de trebusoara fac”. Nici originea acesteia n-o gasii.

Si ultima care m-a uimit e “moas-ta pe gheata”, care eu as fi “tradus-o” cu – mai lasa-o naiba de treaba! Cand colo, sa vedeti profunzime (am auzit la radio), aceasta “moas-ta” inseamna moasa, si cand urai cuiva asa inseamna ca ii doreai ca moasa sa alunece pe gheata si sa nu se prezinte la nastere de unde te asteptai o nasterea rea, in chinuri sau fara reusita.

Leave a Reply

Your email address will not be published.