Romania sau “Tara lui Papura Voda”

Pe mine chiar ma doare tara asta.
Cand aud asta cu cresterea economica mi se ridica parul. Care crestere? De unde sa vina ea? Ce producem noi? Ce industrie avem noi? Ce exportam noi? Ce fonduri asimilam noi?
Cresterea vine doar din faptul ca membrii ai familiilor noastre sterg straini la fund, le culeg capsunele, le zidesc casele, le construiesc soft sau fura portofelele altor natii.
Si cum de mult timp ma gandeam sa scriu despre durerea asta, azi mai aud si televizorul pe fundal livrandu-mi urmatoarele statistici – 5 milioane de romani in strainatate. 2 milioane in Italia si Spania. Romanii astia au bagat anul trecut in chestia asta numita “tara” 5 miliarde USD. Asta pe cale de banca, bineinteles ca mult mai multi au fost adusi de copii, barbat, omul in sine, matusa, cumnatul, varul cand au venit in tara.
Ii slujim pe altii sa intretinem mizeria asta de tara din care se ospateaza personaje cu cateva clase la activ.
Eu am vazut oameni aruncand cu pietre in jandarmi, ei au dat cu gaze – aceeasi ura, alta forma de exprimare.
Credeti-ma, sunt momente cand mi-e frica pe strada sau in supermarket. Sunt altele cand trec prin zone centrale si oamenii asculta manele de se aud din capul strazii.
Mi au plecat zeci de amici/prieteni si o sa mai plece. Sila ne va cuprinde pe toti indiferent de cat de rezistent e stomacul.
Autostrada Bucuresti-Pitesti, serios? C
chiar serios? Te arunca cate o “gropita” de zici ca “zbori” prin plafon.
Aaa, uitai sa mentionez ca se cauta spre angajare 1 milion de oameni, dar nu se gasesc.
Si ajunsei la corparatii – deci cine “baga” cu adevarat bani in tara? Stim raapunsul. Ei “arunca” cu banul, tu joci dupa cum se canta ca sa traiesti liber in tara ta. Dar ea, tara, ce ti ofera ea? Daca ma intreb pe mine eu ii ofer partea mea: impozit pe casa (care nici nu e a mea inca), masina, TVA la cumparare, darile lunare din salariu, taxa de drum etc, si e normal sa-i le ofer ca si ea, tara, trebuie sa aiba un buget, dar ea, tara, ce-mi ofera mie?
Sanatate – am abonament privat ca sa nu ma imbolnavesc in spitale.
Educatie – daca te uiti la dragul de analfabetism ar trebui sa-ti fie rusine.
Drumuri – ma mir ca nu mi-am rupt picioarele pana acum.
Transport – atata vreme cat sunt obligata sa cobor sa vomit de la mirosuri si jeg, nu ma ajuta.
Paza si protectie – o data am sunat la politia sectorului 1 sa intreb daca exista un loc unde se duc obiectele gasite si a fost mare amuzament, ca daca nu stiati, politistul roman (nu toti) este acel zeflemitor atotputernic care iti vorbeste numai de sus si numai in “fonfleuri”.
Ca-mi adusei aminte inca 2 aspecte…un politist care m-a abordat in Romana crezand ca am trecut pe rosu cu replica “dar unde va grabiti”? si 2 – promovarea asta a noastra ca o tara cu turism sexual. “Si v-a placut Romania? Dar fetele noastre”? probabil intrebarea e pertinenta tinand cont ca paduri, munti, grane nu prea mai avem.

Semnat: un cetatean incoerent pe care-l doare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.