Nu va suparati, ma scuzati ca va intreb, nu am prea inteles, unde ziceati ca-s fetele?

Pe aceste meleaguri, cand vrei sa tragi un semnal de alarma, apelezi la televiziuni. Asa, poate, esti vazut, auzit, speri sa-ti se faca putina dreptate etc, televiziunea isi trage malai pe turta ei si tu ajungi sa vezii o radiografie a societatii.
Si cum ma uitam eu saptamana trecuta (legat de cazul Caracal) apare un nene, lider de sindicat, si spune despre politistul care “a batjocorit” copilul ala de 15 ani (cu o zi inainte auzisem si din gura lui) ca:

 • munceste 24 ore.
  Ma intreb, cate ore libere are dupa? 72? De ce nu aranjeaza cu colegii lui sa faca ture de 8 sau 12 ore? Sunt avantaje salariale pt. aceste ture?
 • e singur pe tura
  Ma intreb, cata activitate reala are in cele 24 ore? E vina simplului cetatean ca e el singur pe tura?
 • daca merge la toaleta lasa usa deschisa sa auda telefonul
  Ma intreb, sediu politiei arata ca un dormitor matrimonial cu baie? Eu ma gandesc ca baia se afla pe hol cumva, asa am vazut eu pe la institutii.
 • i-a spus fetei ca trebuie sa inchida (nu s-a mentionat ca a usuit-o) ca avea un apel rosu in asteptare si ca trebuia sa raspunda in 9 secunde.
  Ma intreb, la apelul rosu unde un copil era batut si violat de ce nu s-a raspuns in 9 secunde?
  Cum stii tu care este mai grav? Celalalt apel a fost la fel de repede “rezolvat”? Cum s-au decis cele 9 secunde? Daca vin unul dupa altul, ce apuci sa intelegi in 9 secunde?
 • dupa ce a raspuns la apelul rosu a salvat o femeie batuta de un barbat
  Ma intreb, sa va cred pe cuvant? Nu, nu va cred. Unde sunt dovezile?

Este incredibil cum din tragedia asta politia scoate in fata ca n-au benzina, sisteme, colegi pe tura…
Eu bag mana in foc ca sunt oameni care nu si-ar pierde umanitatea nici dupa 24 ore de munca si mai intreb – draga domnule, daca este asa greu, de ce nu va gasiti altceva de munca? De ce nu incercati sa schimbati ceva? De ce nu va duceti sa lucrati in alte departamente unde nu-s ture de 24 de ore?
Dupa ce te-a auzit o tara, cum ai curajul sa vii sa faci asemenea declaratii care sa te disculpe?
Am o scena in cap – cum seara s-au furisat cateva minti luminate si au pus la cale o strategema cum sa iasa basmale curate si sa le planga oamenii de mila. Cah!

Scriind astea mi-am amintit ceva ce arata fix ca societatea noastra. Acum vreo 17 ani mergeam cu trenul la Tg-Jiu. Pe drum am stat la taclale cu o fata, cobora la Craiova. Si am intrebat-o ce specializare va alege. Mi-a zis ca pediatrie. Eu, foarte fericita, am felicitat-o ca vrea sa ajute copiii. Si ea mi-a replicat, – draga, pt. copil omul isi vinde si pielea de pe el. Sper din tot sufletul ca n-a ajuns medic si nici nu mi-ar placea sa o vad jupuita.

Ca tot ma apucai de paranteze, legat de meserii, aud tot timpul replica – “Voi, IT-isti, castigati bine, nu-mi spuneti mie!”
Isi pune cineva intrebarea cam cat stres avem noi astia care platim taxe?
Isi pune cineva intrebarea cat trebuie sa producem noi pt. firme cu capital strain ca noi sa ajungem sa avem un salariu bun?
Isi pune cineva intrebarea ce atitudine trebuie sa avem noi fata de angajator?
De obicei, noi astia care platim taxe, nu putem sa ii luam in zeflemea pe cei care apeleaza la noi.
Se gandeate cineva ca multe creiere aleg sa lucreaza pt. firme straine (romanesti nu prea exista) si de multe ori umilite sau nu pot avansa ca majoritatea functiilor principale sunt detinute de tara de origine.

Continuand cu televizorul, l-am deschis astazi si vad un lan cat tot ecranul de floarea soarelui plin de unii imbracati in alb ca niste cosmonauti cautand un telefon…la cum ii vazui de concentrati pe 1 metru patrat cred ca ne prinde iarna lui 2020 si nu apuca sa-l gaseasca. Daca ar fi fost vreodata la prasit ar fi stiut ca poti fi eficient daca pui un om pe rand si avansezi asa. Stilul smuls – unul in fundul celuilalt – nu te ajuta decat sa pierzi timpul.
Dupa cateva ore ma elucidai, a venit un domn si ne-a zis ca sunt zeci (cred ca depasi 100) de cadre in teren, imi explicai aparitia cosmonautilor. Avem dovada ca neavand televiziunea implicata, in celalalt caz, in cele 3-4 luni, nu cred ca a anchetat nici macar unu…

Gresesc cand dupa atatea zile ma intreb inca unde-s corpurile, dovezile, concluzia?

Si revenind la televizorul, la inceput mi se parea asa ca o gluma…in fiecare zi ii trimitea undeva si ei se duceau, uite lacul – nu e lacul, uite Dunarea – nu e Dunarea, uite incinerarea – nu e incinerarea. Si se tot speculeaza ca omul a fost invatat sa ii duca cu zaharelul. Cine oare l-a invatat sa afirme ca le-a aruncat bani crezand ca-s prostituate si ca au venit cu el de buna voie si ca multe altele?

Leave a Reply

Your email address will not be published.